keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Piimäjuusto

Eikö ole jännää, että tietyt ruoat yhdistää mielessään niin pimeän talven joulujuhlaan kuin yöttömän yön juhannukseenkin? Itselleni tähän ruokasarjaan kuuluvat nykyään muun muassa erilaiset sillit, saaristolaisleipä sekä itse tehty juusto. Päätinkin tänä vuonna kokeilla juhannuspöytään jotain uutta juusto-ohjetta, ja koska Pohjois-Pohjanmaan perinteisen juhannusjuuston keittämiseen ei aikaa tai hermoja vielä löytynyt, valmistui keskikesän juhlapöytääni tällä erää tämä helppotekoinen piimäjuusto. Miedon makuinen piimäjuusto on rakenteeltaan pehmeää, mutta juusto pysyy hieman paksummiksi viipaleiksi leikattaessa kuitenkin hyvin kasassa. Alla oleva resepti on perusohje, eikä mikään estäisi maustamasta juustoa esimerkiksi yrteillä tai muilla mausteilla.


Ainekset
  • 2 l täysmaitoa
  • 3 kananmunaa
  • 0,75 dl kirnupiimää
  • noin 1-2 tl suolaa (tai maun mukaan)

Kuumenna maito kattilassa lähes kiehuvaksi samalla sekoittaen.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja yhdistä ne piimään. Kaada piimäseos kattilaan kuuman maidon joukkoon samalla sekoittaen. Katkaise lämpö, peitä kattila kannella ja anna kattilan olla lämpimällä levyllä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera ovat erottuneet toisistaan.

Vuoraa (puinen) juustomuotti juustoharsolla ja nosta muotti kulhoon tai syvän suuren lautasen päälle. Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla muottiin ja ripottele juustomassakerrosten väliin suolaa.

Peitä juustomassa sideharsolla ja aseta sen päälle paino. Anna heran valua jääkaapissa yön yli.

Kumoa valmis juusto tarjoiluastialle. Juusto säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän ajan.


Reseptin alkuperä: Ohje on "Meanwhile in Longfield"-blogista (hieman skaalattuna).

10 kommenttia:

  1. Tulipa tästä postauksesta ihan ikävä mamman ruokapöydän ääreen ♥ Siellä kun aina oli juuri tälläistä juustoa.

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu, kun muistutit mieleen tämän vanhan ohjeen! Ja sitä raparperi-kardemummahilloa kylkeen, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, makea hillo on kyllä oiva pari tälle miedolle juustolle. :)

      Poista
  3. Tämä on mun lempparia...vaan en ole koskaan itse rohjennut kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla joskus, ei ole ollenkaan vaikea tehdä.

      Poista
  4. Kaapissa on anopilta lainassa oleva muotti. Se kärsivällisesti odottaa, milloin saan juuston tehtyä :) Oisko se nyt tämä kesäloma sitten sopivaa aikaa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäloma on kyllä ihmisen parasta aikaa. :) Toivottavasti ehdit juuston tekoon muilta lomakiireiltä. Minulla on kans kova tarkoitus ehtiä kokkaamaan lomapäivinä, mutta toistaiseksi on mennyt aika kaikkeen muuhun.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...