maanantai 20. heinäkuuta 2015

Karitsanlihavartaat grillikasvisten sekä vuohenjuustokastikkeen kera

Vaikkakin lampaan- tai karitsanlihan sesonki ei ole parhaimmillaan keskikesän grillauskuukausina, sopii se sinänsä mainiosti grilliin. Itse sulatin pakkasesta karitsan ulkofileetä, josta grillailinkin eräänä lomailtana maukkaita ja mureita lihavartaita. Näiden itämaissävytteisesti maustettujen lihavartaiden kaveriksi sopisi mainiosti jokin raikas kuskus- tai bulgurlisuke, mutta näppärät grillikasvikset veivät tällä kertaa lisukekilvan voiton helppoudellaan, onhan niitä sen verran kätevä paistaa valmiiksi lämmitetyssä grillissä. Kiitos "Kokkeillaan"-blogin, olen myös oppinut esikeittämään ja -maustamaan grillikasvisten sipulit ennen niiden grillaamista. Vartaiden ja kasvisten seuraksi pyöräytin vielä älyttömän nopean vuohenjuustokastikkeen, joka täydensi ateriakokonaisuutta mielestäni mainiosti. Hyvää oli!



Minttujogurttimarinoidut ja grillatut karitsanlihavartaat


Ainekset (4-6:lle)
  • 2 tl korianterin siemeniä
  • 1 tl kuminan siemeniä
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus chilijauhetta 
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
  • noin 800 g karitsan (tai lampaan) ulkofileetä 
  • (varrastikkuja)

Valmista minttujogurttimarinadi. Paahda korianterin sekä kuminan siemeniä kuivalla kuumalla paistinpannulla pari minuuttia, kunnes siemenet ovat saaneet hieman väriä. Anna siementen jäähtyä ja jauha ne hienoksi esimerkiksi morttelissa. Mittaa turkkilainen jogurtti kulhoon ja lisää sen joukkoon jauhettu korianteri sekä kumina, kuoritut sekä murskatut valkosipulin kynnet, sitruunamehu, oliiviöljy, hienonnettu minttu, suola, chilijauhe sekä juustokumina.

Pilko karitsanfilee noin suupalan kokoisiksi kuutioiksi ja kaada lihapalat marinadin joukkoon. Sekoittele ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa noin 4 tuntia.

Nosta lihapalat huoneenlämpöön hieman ennen niiden grillaamista ja pujottele palat varrastikkuihin. Lämmitä grilli kuumaksi ja grillaa karitsanlihavartaita välillä käännellen noin 6-8 minuuttia. Ripottele vartaiden pinnalle halutessasi vielä hieman suolaa sekä mustapippuria.

Grillikasvikset yrttiöljyllä


Ainekset (noin 4:lle)
  • 4 (salotti)sipulia
  • vettä
  • 2 tl balsamietikkaa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 munakoiso
  • Paistamiseen: ruokaöljyä
  • noin 0,5 dl yrttiöljyä 
  • sormisuolaa

Valmista yrttiöljy (ks. ohje täältä).

Esivalmistele ensiksi sipulit kuorimalla ne ja halkaisemalla pituussuunnassa (älä leikkaa kantaa pois, jotta sipulinpuolikkaat pysyvät kasassa kypsennyksen aikana). Laita sipulinpuolikkaat kattilaan ja lisää niiden päälle vettä sen verran, että sipulit peittyvät. Lisää kattilaan balsamietikka, hunaja, suola sekä mustapippuri ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä sipuleita noin 10 minuuttia ja nosta esikypsennetyt sipulit tämän jälkeen keitinliemestä.

Poista paprikoista kannat sekä siemenet ja lohko ne ronskeiksi paloiksi. Viipaloi myös kesäkurpitsa sekä munakoiso. Sivele kasvisten (mukaanlukien sipuleiden) pinnalle kevyesti ruokaöljyä.

Kuumenna grilli ja grillaa kasvikset grilliritilän päällä molemmin puolin niin, että kasvikset kypsyvät ja saavat kivasti väriä. Grillaaminen kannattaa aloittaa paprikoista, joiden kuori mustuu grillatessa. Nosta kypsät hiillostuneet paprikat hetkeksi aikaa vetäytymään esimerkiksi talouskelmulla peitettyyn kulhoon, minkä jälkeen niiden mustuneet kuoret on suhteellisen helppo poistaa käsin. Grillaa paprikoiden vetäytymisaikana sipulit, kesäkurpitsat sekä munakoisot.

Nosta grillatut kasvikset tarjoiluastialle, pirskottele niiden joukkoon yrttiöljyä ja ripottele pinnalle hieman sormisuolaa sekä mustapippuria.


Nopea vuohenjuustokastike


Ainekset (4:lle)
  • 0,5 dl valkoviiniä
  • 2 dl ruokakermaa
  • 150 g vuohentuorejuustoa
  • 2 tl juoksevaa hunajaa
  • ripaus mustapippuria myllystä

Kaada valkoviini kuumennetulle paistinpannulle ja anna kiehahtaa. Lisää pannulle ruokakerma sekä pehmeä vuohenjuusto. Kuumenna ja sekoittele, kunnes kastike on tasaista. Mausta kastike juoksevalla hunajalla sekä mustapippurilla.



Reseptin alkuperä: Lihavartaiden ohje on Louise Pickfordin "Grilliruoat"-kirjan resepti todella hienoisin muokkauksin. Grillivihannesten sipuleiden esikeittäminen ja -maustaminen on kopsittu "Kokkeillaan"-blogista. Vuohenjuustokastike on pikainen viritelmä muutaman googlella löytyneen ohjeen perusteella.

2 kommenttia:

  1. OI nam. Herkullisen näköinen ja kuuloinen resepti.
    Meilläkin on tykästytty grillattuihin kasviksiin - varsinkin kesäkurpitsaa tulee paiskattua grillille joka kerta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Minna Vuo-Cho. :) Grillatut kasvikset on kyllä hyviä, ja niin näppärä valmistaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...