maanantai 15. kesäkuuta 2015

Kesän marjoilla päällystetty ranskalainen suklaakakku

Ranskasta kotoisin oleva kollegani suositteli minulle viime talvena ranskalaisen suklaakakun, gâteau au chocolat:n, leivontaa. Olen vihdoin viime kuukauden aikana leiponut kyseistä herkullista kakkua ihan olan takaa, niin omaan herkkunälkääni kuin ystäväni tuparibrunssibileisiinkin, jolloin kakkua tarjoiltiin jälkiruokana hieman isommalle porukalle. Ranskalainen suklaakakku on nimensä mukaisesti todella suklainen, ja sen sisustan kuuluu olla kostea ja valuva. Pehmeä ja mehukas kakku ei välttämättä kaipaakaan sen kummempia täytteitä tai päällysteitä, mikä tekee kakusta todella näppärän ja helpon juhla- tai jälkiruokatarjottavan isommallekin ihmismäärälle. Näin kesäaikaan en kuitenkaan malta olla lisäämättä kakun päälle runsasta ja näyttävää marjakekoa, ovathan tuoreet marjat ja suklaa sen verran syntisen hyvä yhdistelmä.

Ranskalaiseen suklaakakkuun käytettävän suklaan valintaan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, ja kakkuun tuleekin käyttää nimenomaan tummaa suklaata. Ranskalainen kollegani kertoi minulle Oulussa asuvasta ranskalaisesta naisesta, joka oli kokeillut kakun valmistusta ruokakauppojemme eri perussuklaamerkeillä. Lähimmäksi aitoa ja tuttua ranskalaista kakun makua oli kuulema päästy "Pandan vaaleanpunaisella" suklaalla, jonka oletan tarkoittavan Pandan tummaa (50%) suklaata.


Ainekset
  • 150 g voita
  • 150 g tummaa suklaata
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja

Kakun päälle (esimerkiksi)
  • tomusokeria
  • tuoreita marjoja (kirsikoita, mansikoita, mustikoita, vadelmia jne.)

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Sulata voi, paloittele suklaa kuumaan voisulaan ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaavoiseos vaahdon joukkoon. Lisää taikinaan ripaus suolaa ja kääntele joukkoon vehnäjauhot.

Voitele irtopohjainen halkaisijaltaan noin 24 cm:n kakkuvuoka. Itse en suosittele käyttämään korppujauhoja, vaan vuoraamaan kakkuvuoan pohjan leivinpaperilla ja voitelemaan vuoan reunat voilla. Kaada taikina vuokaan ja paista suklaakakkua 175-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia (sopiva paistoaika riippuu uunista ja kakkuvuoan koosta.). Suklaakakun tulee jäädä sisältä pehmeän valuvaksi. Jääkaapissa säilytettäessä kakkupohja jähmettyy jonkin verran verrattuna lämpimään kakkuun. Irroita kakku vuoasta.

Ennen tarjoilua kakun voi koristella esimerkiksi ripottelemalla sen päälle tomusokeria ja/tai pinoamalla kakun pinnalle vaikka tuoreita marjoja. Kakku maistuu hyvin myös ihan sellaisenaan ilman sen kummempia lisukkeita.


Reseptin alkuperä: Ranskalaisen kollegani suosituksesta käytin ruoka.fi:stä löytyvää ohjetta (kyseinen resepti on todettu kelvolliseksi myös kollegani tuttavapiirissä).

9 kommenttia:

  1. Kiitos Terhi. :) Marjoilla kakkuun sai kyllä kesäisen fiiliksen, ja eikös ne tee kakusta myös terveellisen? ;)

    VastaaPoista
  2. Wau! Ihanan näköistä. Menee testilistaan. :D

    VastaaPoista
  3. Minä tein vasta suklaanhimoissani oikein tuhdin suklaista brownieta, johon tuli kuivattuja aprikooseja ja auringonkukansiemeniä. Uskottelin itselleni, että niiden ansiosta se oli suorastaan terveellistä - ja tumma suklaahan on!! Tämä sinunkin kakkusi on marjakimaran ansiosta myös terveystuote, uskon :)

    VastaaPoista
  4. Todella kaunis, herkkä ja ihana kakku! Taidan tehdä tuollaisen, kun on oikein marja-aika!

    VastaaPoista
  5. @Pikkuinen Pinkki Keittiö: Kiitos. :) Toivottavasti kakku maistuu sinullekin (kunhan pääset testilistallasi siihen asti).

    @Koti Harmi: Mikään, missä on auringonkukansiemeniä, ei voi olla epäterveellistä. :D Ja tumma suklaa nyt tosiaan menee jo ihan superfoodista.

    @Sari: Kiitos. :)

    @Pia: Kiitos. :) Tuoreet marjat on nii-in hyviä, eikä suklaakakku marjojen alla hommaa huononna.

    VastaaPoista
  6. Apua ja nam mikä kakku! Marjat kyllä kruunaavat kakun näin kesällä :) Hyvää juhannusta näin hiukan jälkikäteen!

    VastaaPoista
  7. Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin Annis! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...