keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Keitetty (ja kevyesti savustettu) naudan kieli

Silloin tällöin on kehittävää poistua omalta mukavuusalueeltaan ja kokeilla rohkeasti jotain uutta. Päätin tässä jokin aika sitten haastaa itseni ostamalla läheisestä lihakaupasta elämäni ensimmäisen naudan kielen. En ainakaan oman muistini aikana ole koskaan edes maistanut, saati sitten kokannut, kyseisen eläimen kieltä, joten projekti tuntui lähtökohtaisestikin hyvin jännittävältä. Ainoat aikaisemmat kielensyöntikokoemukseni liittyvät Kiinassa maistamiini säilöttyihin(?) ja rustoisiin(?) ankankieliin, jotka jättivät minulle kyllä aikuisikäni pahimman ruokatrauman. Odotukseni eivät siis olleet korkealla.

Puhdistin ja keitin ostamani kielen lihamestarilta saamieni neuvojen mukaan. Lisäsin esimerkiksi kevyesti suolaa jo keitinliemeen, vaikkakin monissa netistä löytämissäni ohjeista kieli suolataan ja maustetaan vasta keittämisen jälkeen. Keittämisen ja nahan poistamisen jälkeen halkaisin suurikokoisen kielen kahtia; toinen puoliskoista päätyi lihamestarin ehdotuksesta savustimen kautta lämpimäksi illalliseksi, ja toisesta puolikkaasta valmistin kylmänä syötävää ohutta leikkelettä (tästä ehkä toinen postaus myöhemmin). Enpä voi kyllä sanoa, että naudan kieli olisi kohonnut mitenkään korkealle lempiruokalistallani ainakaan näillä valmistustavoilla. Nautimme savustetun kielipalan ateriaksi metsäsienimuhennoksen sekä keitettyjen perunoiden kera, ja vaikka lihasta tuli kyllä mureaa ja "ihan syötävää", ei sitä mielestäni voinut kutsua mitenkään erityisen herkulliseksi. Savustuksen seurauksena kielen pinta sai hieman "lihaisamman" ulkonäön, eikä kieliannos näyttänyt näin ensikertalaisenkaan silmään liian epäilyttävältä. Kielen suhteellisen mieto maku olisi kuitenkin erityisesti lämpimänä tarjoiltaessa kaivannut ripauksen tujumman maustamisen tai seurakseen vahvemman, esimerkiksi piparjuurella, sinapilla tai punaviinillä maustetun kastikkeen. Ehkä lihaviipaleiden paistaminen voissa olisi myös lisännyt makunautintoa. Vaikea arvioida, kuinka paljon ruokailukokemuksissani oli mukana henkistä allergiaa, mutta selvää on, että minulla on vielä treenattavaa kielen valmistuksen ja/tai syömisen suhteen. Kirjaan kuitenkin tämän ensimmäisen kielikokeiluni ohjeen tänne itselleni muistiin, näistä lähtökohdista reseptiikkaa ja kielenvalmistustaitoja on ainakin hyvä lähteä kehittämään eteenpäin.


Ainekset
  • 1 (noin 1-1,5 kg:n) naudan kieli
  • vettä tai lihalientä (suolatonta)
  • 1-2 rkl suolaa
  • 10-20 mauste- ja/tai valkopippuria
  • Liemen maustamiseen lisäksi sipuleita, selleriä, porkkanoita, muita juureksia, yrttejä jne.

Tarkista, että kielen alapinnalla sijaitsevat keltaiset sylkirauhaset on poistettu tai leikkaa ne pois tarvittaessa. Pese kieli huolellisesti juuresharjalla ja laita se suureen kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä niin, että kieli juuri ja juuri peittyy (vettä saattaa joutua lisäämään kattilaan keittämisen aikana). Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori veden pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää veden joukkoon suola sekä pippurit (liemen joukkoon voi heittää halutessaan myös vaikka sipulia, selleriä, juureksia, laakerinlehtiä tai muita mausteita, katso yksi hyvän liemivinkki kommenttikentästä) ja keitä kieltä 3-4 tuntia.

Kun kieli on kypsä, nosta se kattilasta ja anna jäähtyä huoneenlämmössä käsittelylämpöiseksi (maksimissaan 10-15 minuuttia). Poista kielen pinnalla oleva nahka, joka irtoaa lihan pinnalta helposti kielen ollessa vielä kuuma.

Jos haluat kieleen hieman savun makua, laita kieli savustimeen ja anna lihapalan savustua miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia (itse käytin tähän tarkoitukseen sähkösavustinta sekä leppähaketta).

Anna lihan vetäytyä hetki ja viipaloi se tarjolle. Lisää halutessasi lihan pintaan vielä mausteita, esimerkiksi mustapippuria ja suolaa.

(En itse tätä vielä kokeillut, mutta uskoisin jonkin hieman vahvemmin maustetun kastikkeen sopivan hyvin lämpimänä tarjottavan kielen kaveriksi.)


Reseptin alkuperä: Lihamestarin neuvot (& Google).

8 kommenttia:

  1. Meillä on keitetty ylämaankarjan kieliä ja sydämiä monta kertaa. Tykkään kovasti molemmista, ehkä vähän enemmän sydämestä. Sitruuna ja kaprikset sopii kivasti kielen kaveriksi.

    VastaaPoista
  2. Muistankin ihastelleeni kielipostaustasi luimupupu. :) Itsellä taitaa olla vielä korvien välissä tai keittotaidoissa vikaa kun en kertaheitolla ihastunut, harjoituksen puutetta varmaan. :)

    VastaaPoista
  3. Voi että olet ollut rohkea! Minulle on ehdotettu monta kertaa kielen ostoa, mutta aina keksin jonkun tekosyyn ettei tarvitse.

    VastaaPoista
  4. Piti kyllä itselläkin kerätä hieman rohkeutta ennen tähän urakkaan ryhtymistä. ;) Suunnitelmissa on kyllä ostaa pian vielä toinen kieli ja kokeilla hommaa uudestaan, jospa sitä tottuisi tähänkin raaka-aineeseen...

    VastaaPoista
  5. Keittelimme naudankieltä joskus ennen blogiaikaa ja söimme piparjuurisoossin kanssa, ihan ok. Pitäisi treenata lisää meidänkin!

    VastaaPoista
  6. Joo, treeniä kehviin vaan. :) Ei tästäkään tosiaan täysin syömäkelvotonta tullut, odotin vaan jotenkin suurempaa ja maistuvampaa makuelämystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitetty kieli kuuluu perinteisiimme ja varsinkin yhtenä jouluruokana aivan todella herkullista, omat lapseni syövät kieltä, mutta en myöskään kertonut heille, mitä he söivät-> tämä oli ruokalistallamme nimellä "pikku kana" hehe... ja kaikki pitävät siitä erittäin paljon... tässä vanha resepti uudelleen eloon elvytettäväksi:

      2 litraa vettä / 4 lihaliemikuutiota/ 2 laakerinlehteä/ 1/2 dl kuivattua dilliä, 10 maustepippuria 3 isoa sipulia, 5-7 valkopippuria -> tämä on yleisliemi kielelle, jotta se MAISTUU joltain. -> kielet keitetään kypsiksi 2-4 h kielien koosta riippuen, keitän monta kertaa useamman kielen kerralla ja sitten kun ne ovat kypsät (koita haarukalla)kielet nostetaan liemestä pois ja ennen kun ne ovat jähtyneet, ne kuoritaan ja vain kuorittu kieli syödään-> siis kaikki nystyrät pois ja sitten, voit maistaa lämmintä joko porsaan tai lehmän kieltä... siankielet ovat vain niin pieniä, että ruokailuun niitä on varattava miltei 1 kieli/ pää... minun fammulassani niitä syötiin todellakin keitettyjen perunoiden ja vaihtoehtoisesti piparjuurikastikkeen kanssa tai sitten sitruunakastikkeen kanssa ...suuri herkku ! toivottavasti joku ennakkoluuloton myös kokeilee, suosittelen lämpimästi!

      Poista
    2. Kiitos Anonyymi suuresti tästä oheesta! Minulla kävikin mielessä postauksen jälkeen, että olin jättänyt tuon keitinliemen maustamisen vajaaksi. Aion kyllä olla ennakkoluuloton ja jatkaa treeniä tällä reseptilläsi. Joskohan sitä saataisiin pikku kana tarjolle meidänkin joulupöytään...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...