tiistai 23. syyskuuta 2014

Olkiperunat

Rapeita miniranskalaisia muistuttavat "olkiperunat" ovat hauska lisäke- tai naposteluruoka. Koska perunasuikaleet ovat erittäin ohuita, niille riittää hyvin yksi friteerauskierros. Tässä ohjeessa perunoiden maustamiseen käytetty sitruunasuola on muuten loistava mauste myös muuhun ruoanlaittoon.


Ainekset (2:lle)
  • 2-3 isoa perunaa
  • 1-2 rosmariininoksaa
  • sitruunasuolaa
  • Paistamiseen: rypsiöljyä

Sitruunasuola

  • 2 rkl merisuolahiutaleita
  • 1 (luomu)sitruunan kuori

Valmista ensin sitruunasuola. Laita suola mortteliin, raasta sitruunankuori hienoksi raasteeksi ja lisää se suolan joukkoon. Painele suola sekä sitruunankuori sekaisin morttelissa niin, että suola on hienoa ja seos tasaista.

Pese ja kuivaa perunat. Suikaloi ne noin 2x2 mm paksuisiksi suikaleiksi vaikka mandoliinia käyttäen. Huuhtele  ja kuivaa rosmariininoksat ja riivi lehdet irti. Laita noin 4-5 cm kerros rypsiöljyä korkeareunaiseen kattilaan ja kuumenna öljy 170-180 asteiseksi. Kypsennä kuumassa öljyssä ensin rosmariininlehtiä noin 10-20 sekuntia ja siirrä rosmariini sivuun odottamaan. Friteeraa tämän jälkeen perunaviipaleita noin kourallinen kerrallaan 1-2 minuutin ajan, kunnes perunat ovat rapeutuneet ja saaneet hieman kullanruskean värin. Kuuma öljy kiehahtaa suhteellisen korkealle friteerauksen alkuvaiheessa, joten on tärkeää käyttää tarpeeksi suurta kattilaa ja friteerata kerrallaan riittävän pieni perunamäärä. Nosta kypsät olkiperunat ensin talouspaperin päälle ja siirrä ne ylimääräisen öljyn imeydyttyä kulhoon. Mausta perunat sitruunasuolalla sekä rosmariinilla ja tarjoa kuumina.
 

Jälkikirjoitus: Kokeilin valmistaa samantapaisia "olkia" myös muutamista muista juureksista. Punajuurioljet onnistuivat ihan hyvin, kun taas lantusta sekä nauriista valmistetut "oljet" jäivät lötköiksi.


Reseptin alkuperä: Ohje on copy-pastetettu täältä.

7 kommenttia:

  1. Onpa hauskoja ja varmasti rapeita! Sitruunasuola kuulostaa mielenkiintoiselta... tässähän tulee nälkä ;)

    VastaaPoista
  2. Näyttävät siltä, että niihin tulee himo! :D

    VastaaPoista
  3. Onpas veikeitä tikkuja! Toiminee hyvin muillakin juureksilla. :)

    VastaaPoista
  4. Liian ihania! Voin kuvitella, että tuo kahdelle tarkoittaa oikeasti yhdelle koska noihin tulee himo :) Aivan ihania, pakkohan näitäkin on jossain välissä tehdä :D

    VastaaPoista
  5. @Kirsi: Kiitos. :) Oli tosi rapeita kyllä, ja pieni hassutteluhan ei koskaan ole pahasta. :)

    @Campasimpukka: Aivan oikein arvasit. :D

    @ssiiri: Joo, uskoisin että toimii hyvin tosiaan myös muilla juureksilla. Ajattelin kokeilla tehdä näitä seuraavaksi punajuuresta, siihen vaikka kylkeen feta- tai sinihomejuustodippi, saattaisi toimia...

    @Anna: Kiitos. :) Koukutuskerroin oli tosiaan kohdillaan, tuli napsittua nuo aivan huomaamatta parempiin suihin...

    VastaaPoista
  6. Aivan ihania perunoita! Näytä pitää ehdottomasti kokeilla, vaikkapa lampaan kanssa :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Peggy. Lammas kuulostaa ihanalta, sopii varmasti hyvin näiden kanssa. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...