keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Paistetut muikut (x3)

Paistetut muikut ovat useille suomalaisille, myös itselleni, perinteistä herkkuruokaa. Omasta mielestäni perinteiset voissa paistetut muikut ovat parhaita, mutta tätäkin ruokalajia on toki kiva joskus hieman varioida. Olen vasta viimeaikoina ryhtynyt paneroimaan muikkuni (ruisjauhoissa), sillä tämä antaa muikuille hieman rapsakamman pinnan ja estää niitä, erityisesti pyrstöjä, tarttumasta toisiinsa paiston aikana. Alla olevat reseptit voi silti hyvin valmistaa tarvittaessa myös ilman jauhoja.

Muikkujen paistossa on tarpeen käyttää riittävä määrä rasvaa rapean lopputuloksen saamiseksi. Kaloja paistetaan vähän kerrallaan ja paistaminen tapahtuu laakeassa pannussa kuumassa rasvassa. Muikut käännetään pannulla vain kerran, ne eivät kestä ylenmääräistä siirtelyä tai kääntelyä paiston aikana.



Muikkujen perkaaminen

Puhkomalla: Työnnä peukalo ja etusormi muikun kidusonteloon ja irroita kalan kidukset. Vedä suolisto ulos kidusten (ja rintaevien) mukana.

Vaihtoehtoisesti: Leikkaa tai irroita kalan pää pois sormin ja vedä sen mukana ulos myös sisälmykset. Isoista muikuista voi leikata myös vatsan auki saksilla ja poistaa sisälmykset vatsaontelosta etusormella. Selkäruoto irtoaa peukalolla työntäen tai pienellä veitsellä leikaten.

Huuhtaise kalat perkaamisen jälkeen tarvittaessa nopeasti ja kuivaa ne talouspaperiin.


Perinteiset paistetut muikut


Voissa paistetut muikut ovat mahtavia ihan sellaisenaan. Ne voi tarjoilla myös vaikkapa perunamuusin tai ruisleivän kaverina ja lisukkeeksi sopii esimerkiksi voisula tai kermaviilipohjainen kastike.

Ainekset (3-4:lle)
  • ~500g muikkuja
  • 2-3 rkl ruisjauhoja
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • (hieman valkopippuria) 

Pyörittele puhdistetut ja peratut kalat ruisjauhoissa. Kuumenna paistinpannussa öljyä ja sulata pannulla myös voinokare. Lado kalat vierekkäin kuumalle pannulle ja paista kohtalaisella lämmöllä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Mausta suolalla ja valkopippurilla (voit vaihtoehtoisesti myös maustaa muikut ennen paistamista sekoittamalla mausteet jauhojen joukkoon). Itse ripottelin myös hieman hienonnettua persiljaa paistettujen muikkujen pinnalle.




Sitruunaiset muikut


Välimeren maissa pikkukalat paistetaan voin sijaan luonnollisesti oliiviöljyssä. Leivittämiseen voi tällöin käyttää hyvin esimerkiksi maissijauhoja, jotka ovat luonnostaan gluteenittomia. Muikut saavat näin kauniin kellertävän pinnan. Keltaisesta väristä innostuneena päätin kokeilla "muikkuja myllärin tapaan"-tyylistä ohjetta, eli maustoin kalat sitruunalla ja persiljalla, toimi todella hyvin.

Ainekset (3-4:lle)
  • ~500 g muikkuja
  • 2-3 rkl maissijauhoja
  • ~3 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 sitruunan mehu ja kuori
  • hieman mustapippuria myllystä
  • suolaa 
  • ~2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa

Pyörittele puhdistetut ja peratut kalat maissijauhoissa. Kuumenna paistinpannussa oliiviöljy ja lisää pannulle sitruunankuoriraaste. Paista muikut pannulla kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin. Purista kalojen päälle sitruunamehua ja mausta muikut suolalla sekä mustapippurilla. Ripottele lopuksi muikkujen joukkoon hienonnettu persilja.




Tapasmuikut


Muikusta saa helposti tarjottavaa myös vaikkapa tapaspöytään. Tämä muikkuruoka on sovellettu Baskimaalta kotoisin olevasta angula- eli pikkuankeriaiden perinteisestä valmistustavasta, jossa pienet ankeriaanpoikaset kypsennetään valkosipulilla höystetyssä öljyssä.

Ainekset (6:lle)
  • ~500 g (neula)muikkuja
  • (2-3 rkl vehnäjauhoja)
  • ~6-8 rkl oliiviöljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 0,5-1 punainen chilipalko
  • suolaa

Kuori ja pilko valkosipulinkynnet muutamaan osaan. Puhdista myös chilipalko, poista siitä siemenet ja pilko se pienehköiksi palasiksi. Pyörittele puhdistetut neulamuikut halutessasi vehnäjauhoissa.

Kuumenna oliiviöljy 6 erillisessä tulenkestävässä saviastiassa. Myös paistinpannu käy tähän tarkoitukseen, jos pieniä saviastioita ei ole saatavilla (paista silloin annokset muutamassa erässä). Sekoita valkosipuli ja chili joukkoon öljyn joukkoon. Lisää muikut ja kypsennä niitä muutama minuutti. Tarjoa annokset heti sihisevän kuumina.



Reseptin alkuperä: Muikkujen perkausohje kuvien kera löytyy Maku-lehden sivulta. Tapasmuikkujen insipiraationa käytetty angularesepti on alunperin Parragon Booksin "Maittavat tapakset"-kirjasta. Muuten resepteihin ei ole sen erityisempää lähdettä, äitini opetti minut joskus aikoinaan paistamaan muikkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...