sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Perunamuusi & Duchesseperunat

Perunamuusi on hyvää arkiruokaa (vaikkakin muusissa on huomattavasti vähemmän C-vitamiinia esimerkiksi kuoriperunoihin verrattuna). Ranskalaisesta keittiöstä peräisin olevat duchesseperunat ovat käytännössä perunamuusia pursotettuna pieniin kekoihin ja paahdettuna uunissa. Voihan muusin niinkin silloin tällöin tarjoilla, ihan vaikka vaan vaihtelun vuoksi...


Perunamuusi


Ainekset (~4:lle)
  • ~700 g (mielellään jauhoisia) perunoita
  • 1 tl suolaa
  • 25 g voita
  • 1-1,5 dl maitoa tai kermamaitoseosta
  • (mausteita maun mukaan: ripaus suolaa, musta- tai valkopippuria, muskottipähkinää, yrttejä, valkosipulia jne.)
  • (duchesseperunoihin lisäksi: 1 kananmunan keltuainen)
Kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä (voit vaihtoehtoisesti keittää perunat myös kuorineen ja kuoria kuumat perunat keittämisen jälkeen). Kaada vesi pois ja murskaa perunat perunasurvimella, sähkövatkaimella tai jollain muulla apuvälineellä. Jos haluat oikein sileää muusia, purista massa siivilän tai perunaprässin läpi. Sulata joukkoon voi ja sekoita mukaan myös lämmitetty maito (voit säädellä muusin koostumusta maidon määrällä). Mausta muusi haluamallasi tavalla.


Duchesseperunat 

(~16 kpl)

Valmista ensin perunamuusi yllä mainitulla tavalla (mausta muusi esimerkiksi valkopippurilla ja muskottipähkinällä). Lisää muusin joukkoon 1 kananmunan keltuainen. Lusikoi muusi tämän jälkeen pursotinpussiin ja pursota suurella tähtityllalla leivinpaperin päälle pieniä kekoja. Paahda duchesseperunoita 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ne saaavat hieman väriä.



Reseptin alkuperä: Perunamuusi nyt on aika "perussettiä", ei mitään erityistä lähdettä tälle ohjeelle. Duchesseperunoita olen ensimmäistä kertaa valmistanut Maku-lehden (5/2012) reseptillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...