keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Graavisiika

Siika on loistava graavikala. Kalan voi maustaa esimerkiksi perinteisesti tillillä, muilla yrteillä, pippureilla, sipulilla tai vaikkapa punajuurella (tällöin kalan pinnasta tulee lisäksi kauniin punaista).


Ainekset
  • ~500 g (2 kappaletta) siikafileetä
  • 1,5-2 rkl merisuolaa
  • 1 tl sokeria
  • 0,25 tl jauhettua valkopippuria
  • ~3 rkl tilliä
Poista siikafileistä ruodot. Hiero fileiden pintaan suolaa, sokeria, valkopippuria ja tilliä (tai muita mausteita). Aseta toinen filee toisen päälle nahkapuoli ylöspäin ja kääri kalat tiiviiksi paketiksi (muovikelmuun, leivinpaperiin). Anna kalojen graavautua jääkaapissa kevyen painon alla puolisen vuorokautta, mielellään yli 16 tuntia. Pyyhi kalan pinnasta halutessasi liiat mausteet ja siivuta se tarjolle.


---

Punajuurigraavattu siika

  • ~250 g (1 kappale) ruodotonta siikafileetä
  • 2 punajuurta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5-1 rkl merisuolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • ripaus jauhettua valkopippuria
  • muutama roseepippuri murskattuna
Kuori ja keitä punajuuret kypsiksi vähäisessä vesimäärässä. Kaada vesi pois ja soseuta punajuuret sauvasekoittimella oliiviöljyn kanssa tasaiseksi tahnaksi. Hiero siikafileen pintaan suola, sokeri sekä pippurit ja levitä lopuksi tasainen kerros punajuuritahnaa kalafileen pinnalle. Kiedo kala muovikelmuun ja anna sen suolautua jääkaapissa. Kalan graavauduttua pyyhi punajuuritahna sen pinnasta ja siivuta kala.
 ---


Reseptistä voi periaatteessa tarpeen vaatiessa jättää sokerin pois (sokeri lähinnä "häivyttää" graavikalan suolaisuutta).


Reseptin alkuperä: Kalan graavaus on aika "perussettiä", tälle ei ole mitään erityistä lähdettä (netistä ja kokkikirjoista olen varmaan tämän aikoinani oppinut). Idean punajuurigraavatulle kalalle sain Eero Mäkelän "Sata parasta"-kirjasta, josta löytyi samantapainen graavausohje lohelle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...